Csontpótlás

A fogászati implantátum beültetésének egyik legfontosabb feltétele az elégséges csontállomány, hiszen a fogbeültetés csak akkor lehet sikeres, ha a műgyökér összenő a környező csontszövettel.

Amennyiben az érintett területen nem elég magas vagy vastag a csontállomány, akkor a fogászati implantátum nem áll majd teljesen a csontban, és veszélybe kerül az arra készített fogmű stabilitása.

A szájsebészek ezért rendkívül szigorúan veszik ezt a feltételt, hiszen saját munkájukat és a páciens fogazatának épségét kockáztatnák, ha mégis megpróbálkoznának a fogbeültetéssel.

De mi a helyzet azokkal a páciensekkel, akik régóta küzdenek foghiánnyal vagy fogágybetegséggel, és az évek, évtizedek alatt elsorvadt csontállomány miatt nem kaphatnak fogászati implantátumot? Nekik tényleg le kell mondaniuk az egyik leghatékonyabb és legjobb megoldásról?

Szerencsére nem.

Mikor lehet szükség csontpótlásra?

Bármilyen esetben, amikor létfontosságúvá válik az elveszített csontállomány pótlása:

 • fogbeültetés előtt, ha másképp nem biztosítható az implantátum stabilitása;
 • fogágybetegség esetén, ha az érintett fogak már nem rögzülnek megfelelő mértékben;
 • foghúzás vagy ciszta eltávolítása után,
 • valamint csontkárosodás esetében.

Fogászati implantátum beültetése előtt fogorvosaink alapos állapotfelmérés segítségével és a páciensről készült 3D CT-kép elemzésével döntik el, hogy szükség van-e kiegészítő beavatkozásra. Amennyiben a csontpótlás indokolttá válik, úgy a pácienst tájékoztatjuk a legfontosabb tudnivalókról, és a kezelési terv aláírása után azonnal neki tudunk látni a műtétnek.

A csontpótlást gyakorlott szájsebész végzi steril körülmények között, helyi érzéstelenítésben, de a beavatkozáshoz természetesen igényelhető az éber szedálás is.

Fogászatunk az esetek többségében bio csontpótló granulátumot használ a sikeresség érdekében, ezek a speciális készítmények ugyanis elősegítik és serkentik az új csontszövetek képződését az érintett területen. Az újonnan képződő csontszövetek megegyeznek az eredeti csonttal, ezért a granulátum használata természetes és eredményes megoldás, amely semmi kockázatot nem jelent a páciensre nézve.

Csontpótlás csontblokkal

A csontállományt bioanyagból készült granulátum mellett még saját csontdarab átültetésével is pótolhatjuk, ilyenkor az állcsont hátsó területeiről veszünk ki meghatározott méretű csontblokkot, amit előbb fertőtlenítünk, majd titáncsavarokkal rögzítünk annak tervezett helyére.

A korszerű technológiának köszönhetően ma már arra is lehetőségünk van, hogy mesterséges anyagok és a páciens állcsontszövetének keverékéből építsünk ki úgynevezett műcsontblokkot. A CompletDent ezt a világszerte is egyedülálló módszert egy partnercégének a segítségével alkalmazza, ahol egy 3D CT-kép felhasználásával gyártják le a megfelelő méretű műcsontblokkot.

A perszonalizált megoldás a páciens igényeinek megfelelő kialakítással rendelkezik, és annak behelyezésére éber szedálással, mélyaltatás nélkül is sort tudunk keríteni. A biztonságos módszer teljesen fájdalommentes megoldást kínál a csonthiányos állapotra.

Ideális esetben a csontpótlás és a fogbeültetés elvégezhető egy időben, egy ülésben. Ellenkező esetben viszont a fogászati implantátum behelyezésével addig kell várni, amíg a csontpótlás helye meggyógyul, és a megfelelő csontállomány kialakul.

Esztétikus tömés

Ön tudta, hogy a fogtömés az egyik leggyakoribb fogászati beavatkozás? Egy tapasztalt fogorvos naponta több ilyen kezelést is elvégez, ezáltal komoly rutinnal rendelkezik, és hibátlanul állítja helyre az Ön sérült fogait.

Gyakoriságának köszönhetően a tömés ma már rutineljárás: a módszer megbízhatóan pótolja a fogszuvasodás miatt megfúrt fogak kavitásait, és visszaadja a fog hiányzó formáját.

Előnye, hogy a fogorvosi székben elkészíthető, és nincs szükség hozzá fogtechnikusra, így a problémát gyorsan és egyszerűen megoldhatjuk a segítségével. Pontosan úgy, ahogy azt a 21. században elvárjuk egy rendelőben.

Ismerje meg a modern fogászat egyik leghatékonyabb megoldását, a megfizethető és fájdalommentesen elkészíthető esztétikus tömést.

Miért olyan népszerű az esztétikus tömés?

Azért, mert a régi amalgámtömésekkel ellentétben az újfajta kompozit tömőanyagok már képesek arra, hogy esztétikusan állítsák helyre a sérült fogakat. A módszer tökéletes válasz a kisebb és közepes szuvasodásokra, és mivel készítésekor nem szabadulnak fel káros anyagok, ezért alkalmazása nem jelent kockázatot Önre nézve.

A fogászati klinikák bizonyított, minőségi alapanyagokat használnak, amelyekben a műgyanta mellett nanométeres nagyságú részecskék találhatók. Ezekkel minden korábbinál keményebb, tartósabb és szebb tömés készíthető, és a végeredmény nemcsak jobban zár, de az utófájdalom esélyét is csökkenti.

Hogy mi az, amit Ön a pénzéért kap? Egy hosszú ideig hibátlanul működő, esztétikus tömés, ami kiválóan funkcionál, és ami gyakorlatilag láthatatlan.

VEKTOR-Terápia

Mikor van szükség Vektor-terápia alkalmazására?

Gondoltad volna, hogy a fogászat elsődleges célja nem a szép, hanem az egészséges mosoly megteremtése? Fogainknak egy sor veszélyes ellensége van (legyen szó fogszuvasodásról, fogíngyulladásról vagy fogágybetegségről), de ma már ezek ellen hatékonyan tudunk védekezni.

A Vektor-terápia egyike a fogászat csodafegyvereinek, hiszen azzal helyrehozható a meglazult fogíny, és azzal visszaállítható a tapadását vesztett foghús állapota. A Vektor-terápia ezért nagy segítség lehet azoknak a pácienseknek, akik fogágybetegségben szenvednek.

Mikor alakul ki fogínygyulladás és fogágybetegség?

A fogíny gyulladása, vagyis a gingivitis népbetegségnek számít, hiszen egyes felmérések szerint a felnőttek több mint kétharmada érintett. Legtöbbször ráadásul a nem megfelelő szájhigiénia okozza (tehát meg lehetne előzni): a fogak felszínén kialakuló fogkő ugyanis idővel irritálni kezdi a fogínyt, ami ennek hatására begyullad.

A gyulladás pedig kezelés nélkül továbbterjed a fogágyra: a tasakokban felgyülemlő kórokozók megtámadják a fog tartószöveteit, aminek sokszor visszafordíthatatlan a következménye. A csont elsorvad, a fog meglazul, majd később ki is esik a helyéről.

A kezdeti stádiumában viszonylag egyszerűen kezelhető fogínygyulladás épp ezért olyan veszélyes, hiszen könnyedén fogágybetegség lehet belőle. A folyamatos gyulladás miatt pedig a fognyakon nem tud szorosan megtapadni íny, ezáltal mind több és több kórokozó juthat oda be, még jobban károsítva ezáltal a környező szöveteket.

A fogorvosok célja ilyenkor az, hogy megszüntessék a gyulladást, helyreállítsák az íny állapotát, valamint elősegítsék a tökéletes szájhigiénia megteremtését.

Gyökérkezelés

Belegondolt már abba, hogy milyen szerencsések vagyunk, amiért a 21. században élhetünk? Bár pillanatok alatt fel tudnánk sorolni az életünket megkönnyítő látványos technológiai vívmányokat, mi most vegyük példának mégis csak a gyökérkezelést.

Néhány évtizeddel ezelőtt a súlyosan fertőzött fogakat még nem tudták megmenteni a fogorvosok, így azokat ki kellett húzni, ha meg akartuk szüntetni a kellemetlen tüneteket. Nem szükséges ecsetelni, hogy ez miért volt rossz dolog: az elveszített fogat ezek után pótolni kellett, ami további költségeket jelentett a páciensek számára.

Hogy mi a helyzet manapság?

Az elmúlt évtizedekben bizonyított gyökérkezelésnek köszönhetően a tünetet, fájdalmat produkáló fogak megmenthetőek, és Önnek még hosszú ideig nem kell gondolnia a fogpótlásokra.

Miért van szükség a gyökérkezelésre?

A ma már rutinszerűen és fájdalommentesen elvégezhető gyökérkezelés akkor válik szükségessé, amikor a sejteket, ereket és idegeket tartalmazó fogbél (vagyis a pulpa) súlyosan elfertőződik.

A dentin által teljesen körbevett pulpában általában akkor alakul ki ez a gyulladásos reakció, amikor egy időben nem kezelt szuvasodás eléri a fog legbelső részét. A baktériumok által termelt toxinok ilyenkor megfertőzik a fogbelet, az érintett fog pedig ennek hatására fájni kezd.

A gyökérkezeléssel lényegében eltávolítjuk a fertőzött szöveteket, a fogbelet pedig faltól-falig gyógyszerekkel és gyökértömőanyagokkal töltjük ki. A fogat ezt követően esztétikus töméssel fedjük be, hogy Ön attól kezdve gond és fájdalom nélkül használhassa azt a mindennapokban.

A beavatkozás akkor sikeres, ha a fertőzött szöveteket teljes egészében eltávolítjuk, és a gyökértöméssel teljes mértékben feltöltjük a pulpát. A sterilizálásnak és a pontos záródásnak köszönhetően a tünetek teljesen megszűnnek.

Préskerámia korona

Mikor van szükség préskerámia koronára?

A préskerámia korona a fémmentes fogpótlások egyik legszebb változata, amely teljes mértékig biokompatibilis (szervezetbarát) és kiemelkedő esztétikai hatást biztosít viselőjének.

A hagyományos porcelánkoronához képest sokkal erősebb, és ideális megoldás akkor, ha letört vagy nagyobb szuvasodás által elpusztított foga(ka)t szeretnénk helyreállítani.

A fogmű luxusmegoldásnak számít, hiszen fogtechnikai laborban készül a legjobb alapanyagok felhasználásával és a legkorszerűbb gyártási módszer (IPS e.max) alkalmazásával. A New York-i Egyetem teszteredményei szerint ez a legerősebb szájban alkalmazott kerámia.

Hogyan készül a préskerámia korona?

A precíz folyamatnak minden esetben a fogászati állapotfelmérés az első lépése, ahol a páciens elmondhatja az igényeit, fogorvosaink pedig – ez alapján – felvázolják neki a kezelési lehetőségeket.

Ha a páciens a préskerámia koronát választja, akkor második lépésként (ingyenes) panorámaröntgen-képet készítünk, amivel átfogó képet kaphatunk a fogak és a szájüreg állapotáról.

Ezt követően helyi érzéstelenítésben preparáljuk a fogat, vagyis előkészítjük a koronához: lecsiszoljuk, majd lenyomatot veszünk a csonkról, amit aztán elküldünk a fogtechnikai laborba, ahol elkészítik a végleges fogművet. A méretében és színében megfelelő koronát ezt követően (egy másik alkalommal) beragasztjuk a páciens szájába. A köztes időben ideiglenes korona fedi a csonkot.

Préskerámiából ugyanakkor nemcsak korona, hanem héj és fogászati betét (inlay, onlay) is készíthető. A porcelánhéj kisebb esztétikai hibák kijavítására, a fogászati betét pedig szuvasodás utáni helyreállításra használható, hogy a sérült fog visszanyerje (eredeti) formáját, funkcióját és rágóképességét.

A CompletDent fogorvosai nagy tapasztalattal rendelkeznek a préskerámia korona készítésében, és eddig készült munkáinkra rendkívül büszkék vagyunk.

Inlay

Csúnyának és zavarónak érzi régi amalgámtöméseit? Zavarja egykor fehér, de mostanra elsárgult tömése? Olyan megoldással szeretné helyreállítani sérült (például szuvas) fogait, ami tökéletes esztétikumot biztosít?

A CompletDent pontosan tudja, hogy Ön mit keres, és fogászatunk meg tudja adni azt, amire vágyik!

A porcelánbetét (más néven inlay) egy korszerű fogászati megoldás, amely tulajdonképpen az esztétikus tömés továbbfejlesztett, megerősített változata. Ugyanaz a funkciója, de a tökéletes esztétikum és a még tartósabb kialakítás érdekében fogtechnikai laborban és porcelánból készül.

Alkalmazása szükségtelenné teszi ilyen esetben a fogkorona használatát, és egyedülálló módon képes újjá varázsolni fogait.

Fogkorona helyett válassza a porcelánbetétet

A porcelánbetét kevesebb, mint egy korona, de több mint az esztétikus tömés. Hogy ezt miért fontos kimondani?

Azért, mert sok páciens azt szeretné, ha fogorvosaink fogkoronával hoznák helyre a sérült vagy esztétikailag problémás fogaikat. A legtöbben azt gondolják, hogy ha az esztétikus tömés nem elég hatékony a nagyobb sérülések esetében, akkor már csak a fogkorona segíthet.

Ez azonban tévedés. A porcelánbetét egy köztes megoldás, ami nem borítja be a fog látható (koronai) részének teljes egészét. Emiatt nincs szükség felesleges csiszolásra és foganyag vesztésre, mert nem a fogat alakítjuk a porcelánbetéthez, hanem fordítva.

Egy lenyomatvétel segítségével mintát kapunk arról, hogy hol kell kitölteni az Ön sérült fogát, és a fogtechnikai laborban így egy pótlást hozhatnak létre, ami hibátlanul illeszkedik a helyére.

Héjkerámia (Veneer)

Mindannyian vágyunk a szép, rendezett és hófehér fogakra, és mindannyian tudunk mutatni olyan pontot, ahol mosolyunkat nem érezzük tökéletesnek. Elég csak egy kis torlódás, elszíneződés vagy rés, és máris úgy érezzük, hogy nem vagyunk elég megnyerőek.

Márpedig a szép mosoly napjainkra társadalmi elvárás lett, és sokszor csak ezzel érvényesülhetünk a munkában és a magánéletünk során.

De vajon miképp hozhatja helyre az apró esztétikai problémákat? Miképp tüntetheti el a kisebb torlódásokat és réseket? Lehetnek fehérebbek a fogai, ha az elszíneződés olyan súlyos, hogy már a fogfehérítés sem segít?

Szerencsére a modern fogászat ismeri a fenti kérdésekre a választ: a héjkerámia (más néven veneer) súlyos foganyagveszteség nélkül képes arra, hogy hollywoodi mosolyt adjon Önnek.

Nevezhetjük varázslatnak is a végeredményt, pedig semmi misztikum nincs az egészben, csak egy tökéletesre fejlesztett fogászati megoldás.

Az áttetsző porcelán miatt a fog természetesnek hat, ugyanakkor az esztétikai hibák eltűnnek:

 • mosolya fehérebb,
 • szimmetrikusabb
 • s rendezettebb lesz.

Stégprotézis

Fix megoldást szeretne, amivel megtámaszthatja a billegő, kényelmetlen kivehető fogsort?

Olyan fogpótlást keres, amivel bátran mosolyoghat és beszélhet, és ami étkezéskor sem esik ki a helyéről?

A műfogsort viselő páciensek 80 százaléka még az évek múlásával sem tudja megszokni pótlását, és négyötödüknek még a rágás is problémát jelent.

Számukra a fogsorragasztó és az alábélelés is csupán ideiglenes megoldás, és egyik sem nyújt tökéletes választ a fennálló problémára. A legtöbben ugyanis az állandó szorongás miatt képtelenek arra, hogy önfeledten mosolyogjanak, vagy hogy egy jóízűt beszélgessenek barátaikkal, szeretteikkel.

Ha Ön is ezek közé a páciensek közé tartozik, akkor valószínűleg ez a kérdés foglalkoztatja:

Létezik-e megoldás a problémámra?

Az instabil és folyton mozgó protézis miatt a kivehető fogsort viselő páciensek nem tudnak teljes értékű életet élni:

 • nem érzik az ízeket,
 • megváltozik a hőérzetük,
 • s napi szinten szenvednek kisebb-nagyobb kellemetlenségektől.

A problémák és az állandó nyugtalanság miatt sokan önbizalomhiánnyal küzdenek, sőt, nem tudják jól érezni magukat a mindennapokban. Legtöbbjük csak azt szeretné, ha végre úgy élvezhetnének egy beszélgetést vagy egy finom vacsorát, ahogy fiatalabb korukban. Ha nem kéne folyton aggódni amiatt, hogy a fogsor kiesik-e vagy sem egy óvatlan pillanatban, és ők megszégyenülnek emiatt.

Éppen ezért a problémával küzdő páciensek folyamatosan keresik a megoldást a kivehető fogsor stabilizálására. De vajon létezik ilyen?

Van-e a fogászatnak válasza a billegő protézisek jelentette kellemetlenségre?

A válasz egyszerű: létezik, és ezt a hatékony módszert most örömmel mutatjuk meg Önnek.

Teleszkópprotézis

A tökéletes fogpótlás természetes hatást kelt, és az az élet bármely pillanatában kiszolgálja Önt. Nem okozhat vele gondot egy finom steak vagy egy alma elfogyasztása, és Ön jóízűen elbeszélget a barátaival, mert nem kell félnie attól sem, hogy műfogai kiesnek a helyükről.

Ha Ön nagyobb foghiánnyal küzd, akkor olyan megoldást szeretne a problémájára, ami megfizethető, mégis hatékony.

A kivehető fogsor önmagában nem tökéletes választás, mégis, a páciensek többségénél nem jöhet szóba a fogbeültetés vagy a foghíd alkalmazása. Nekik nincs elég csontjuk, nincs elég foguk, vagy csak nem akarnak súlyos összegeket kifizetni egy fogpótlásra.

Szerencsére a helyzet ilyenkor sem reménytelen.

Jobb életminőség, nagyobb önbizalom

A teljes kivehető fogsor egyik legnagyobb hátránya, hogy bár megfelelő stabilitás érhető el a használatával, az távol van attól, mint amit eredeti fogaink esetében tapasztalhatunk. Különösen az alsó fogsor okoz problémákat, ami billeg és mozog, mondhatni, úszkál a páciens szájában.

A CompletDent fogorvosai ezért mindig keresik a lehetőséget arra, hogy valahogy stabilizálják a kivehető fogsort, és hogy olyan fix megoldásokat adjanak a pácienseknek, amelyekkel javítható az életminőségük, és amivel visszaadhatjuk a mosolygásba vetett hitet.

Teljes foghiány esetében ezt a stégprotézissel érhetjük el, ha viszont Önnek van még néhány eredeti foga, akkor azok felhasználásával úgynevezett teleszkópprotézist is készíthetünk.

A teleszkópprotézis ugyanolyan fix fogsor, mint a stégprotézis, de a stabilitást biztosító implantátumok helyét az eredeti fogak veszik át.

Mit kell tudnia a teleszkópprotézisről?

Azt, hogy rendkívül népszerű és rendkívül hatékony, ami nemcsak a páciensek kedvence, hanem a fogorvosoké is.

A teleszkópprotézist ráadásul gyorsan el tudjuk készíteni, így nincs időveszteség, csak elégedett és büszke mosoly.

És hogy miért szereti ezt oly sok páciens? Azért, mert költséghatékonyan és esztétikusan szünteti meg a teljes foghiányt, ráadásul nemcsak tartós, de kényelmes is.

Kivehető műfogsor

Mi a megoldás akkor, ha Önnek már nincs egyetlen saját foga sem? Hogyan lehet pótolni eredeti fogait, ha azokat már mind elveszítette, és ha a teljes foghiány akadályozza az étkezésben, beszélgetésben, mosolygásban?

Idősebb korban gyakori, hogy a páciensek már nem rendelkeznek egyetlen saját fogukkal sem. A nem megfelelő csontállomány miatt gyakran a fogbeültetés sem lehetséges (még átfogó csontpótlással sem), márpedig egy foghiány sosem maradhat pótolatlanul.

Hogy mit tudunk ilyenkor tenni? A problémára csak egyetlen megoldást alkalmazhatunk: a kivehető fogsort.

Aduász a fogpótlások között

Protézisnek vagy kivehető fogsornak hívjuk azt a fogművet, amit a páciens fogorvosi segítség nélkül, saját maga is el tud távolítani annak helyéről.

A kivehető fogsor egyfajta Jolly Joker a fogpótlások között, mert az szinte bárkinél megvalósítható. Mondhatjuk úgy is, hogy aduász a fogorvosok kezében, ugyanis elkészítését nem kötjük olyan szigorú feltételekhez, mint amit más fogpótlásokét.

A protézis ezért nagyon sok páciensnek segít az elveszített rágófunkció és az esztétikum (így például az arc harmóniájának) visszaállításában, és még napjainkban is több százezer embernek van ilyen fogpótlása.

Bár viselését sokan kínosnak találják, műfogsorral az érintett páciens sokat javíthat saját életminőségén. Márpedig a fogsorviseléshez kötődő hátrányok sosem múlhatják felül azt, hogy a protézis visszaadja a rágás és a megfelelő étkezés lehetőségét, valamint megakadályozza a pszichés zavarok kialakulásét.

Részleges műfogsor

Mi történik akkor, ha Ön elveszíti hátsó fogait, de nem fogászati implantátumokkal szeretné azokat pótolni?

Létezik-e költséghatékony, mégis jól használható fogpótlás ilyen esetekre? Olyan, ami kényelmesen és tartósan megszünteti a foghiányát?

Szerencsére létezik: a csúsztatós fogsor egy több évtizede használt és folyamatosan tökéletesített fogpótlás, amellyel Ön kényelmes megoldást kap problémájára. És nincs szükség hozzá a költségesebb fogászati implantátumok használatára.

Amikor összetett megoldásra van szükség

A páciensek többsége általában az őrlőfogait veszíti el legelőször, és ha ezt a hiányt nem pótolják időben, akkor annak súlyos szövődményei lehetnek. Már egyetlen fog kihullásával elindulhat egy kellemetlen folyamat, aminek később egy nagyobb foghiány és állkapocs-ízületi problémák lehetnek a következményei.

Hogy miért az őrlőfogak legtöbbször az első áldozatok? Azért, mert ezeket nehezebb ápolni és tisztítani, ezért azokon gyakrabban alakul ki fogszuvasodás, és azokat hamarabb támadja meg fogágybetegség. Ez persze nem törvényszerű, de azt mi is jól látjuk, hogy sok páciensünknek a leghátsó fogaival van a legtöbb gondja.

Előfordul, hogy egyetlen őrlőfog sincs már meg, így a páciens a harapásért felelős frontfogakkal kénytelen rágni. Kevesen gondolnak bele, de ez a szokás az extra terhelés miatt idővel a megmaradt fogakat is tönkreteheti.

Ezért olyan fontos az elveszített fogak pótlása, még akkor is, ha mosolygáskor nem látszódik a hátsó fogak hiánya. Szájüregünkben ugyanis érzékeny egyensúly van, és ez a harmónia csak akkor maradhat fenn, ha 6-ostól 6-osig (de legrosszabb esetben 5-östől 5-ösig) zárt a harapás. Ez 10-12 (eredeti vagy pótolt) fogat jelent, amelyeknek egytől-egyig megvan a maguk szerepe.

A csúsztatós fogsor azokon a pácienseken segíthet, akiknek egy nagyobb foghiányos területet kell pótolni foghíd és fogászati implantátum alkalmazása nélkül. Hogy miképp?

Implantáció

Mikor van szükség fogbeültetésre?

Fogbeültetésnek azt a fogászati beavatkozást nevezzük, amelynek során a szájsebész fogászati implantátum beültetésével pótolja az elveszített saját fogat. A fogászati implantátum az egyik legkorszerűbb módszer, amely több mint fél évszázada bizonyítja hatékonyságát.

Ha egy hiányzó fogat fogbeültetés során pótolunk, akkor a kezelési folyamat így néz ki:

 • Fogászati implantátum beültetése.
 • 3-6 hónapig tartó gyógyulási időszak (ez alatt a páciens ideiglenes fogpótlást is kaphat, ha szükség van rá).
 • A gyógyulási időszakot követően az íny alatt gyógyuló fogászati implantátum felszabadítása.
 • A köztes elem (az úgynevezett felépítmény) elkészítése.
 • A felépítményre kerülő látható pótlás elkészítése. Ez lehet korona, híd vagy kivehető fogsor.

Az elmúlt évtizedek során a fogászat precíz és alapos protokollt fejlesztett ki a fogbeültetéshez, így a 96-98 százalékos sikerességi rátával rendelkezik.

Mi az a fogászati implantátum?

A fogászati implantátum egy titánból vagy cirkonból készült műgyökér, amit az eredeti helyére, a csontba ültetünk be.

A beültetett implantátum a speciális kialakításnak és a felhasznált alapanyagoknak köszönhetően teljes mértékig összenő a környező csontszövetekkel, ezáltal erős és tartós alapot biztosíthat a látható fogpótlásnak.

Az egyedülálló stabilitásnak köszönhetően a fogbeültetés akár élethosszig tartó megoldás is lehet, ha a páciens odafigyel a szájhigiéniára és a rendszeres fogászati kontrollra.

Mi a fogbeültetés előnye?

 • A szóló foghiányok úgy pótolhatók, hogy ahhoz nem kell lecsiszolni a hiánnyal szomszédos ép fogakat (a fogászati híd esetében le kell csiszolni ezeket)
 • Fogászati implantátummal tökéletesen helyreállítható az elveszített fog rágófunkciója
 • Az egyik legszebb megoldás az elveszített fogak pótlására
 • Tartós, hiszen megfelelő szájhigiénia mellett akár életünk végéig is kitarthat
 • A műtét fájdalommentes, a fogászati implantátum beültetése pedig megfizethető eljárás
 • Fogbeültetéssel megakadályozható a csont sorvadása
 • Nemcsak szóló foghiányok, hanem összefüggő és teljes foghiány esetén is alkalmazható

Milyen implantátumokat használ a CompletDent fogbeültetéshez?

A CompletDent Fogászat a lehető legjobb implantátumrendszereket használja, hogy a rendelőt választó páciensek valóban egész életre szóló megoldásokat kapjanak a kezelés során. A korszerű rendszerek előnye, hogy az implantátumok nagy tisztaságú alapanyagokból készülnek, és hogy azok nemcsak gyorsan gyógyulnak, de extrém rövid idő alatt képesek becsontosodni.

Ezek a tökéletes műgyökerek a fogászati technológia csúcsát jelentik: nagy tisztaságú megoldások azoknak a pácienseknek, akik az igényes fogpótlásokra szeretnék letenni a voksukat.

Ha bármilyen kérdésed van, keresd bátran a CompletDent munkatársait. Időpontot ide kattintva kérhetsz.

Bölcsességfog eltávolítás

Mi az a bölcsességfog? És egyáltalán, miért van rá szükség? Miért van az, hogy velük kapcsolatban leginkább csak a problémákról hallunk?

Bölcsességfogunk, vagyis sorban a nyolcadik rágószervünk a leghátsó fog, amelyből állcsontonként (tehát alul és felül is) egyaránt 2-2 nő ki, általában 18 és 25 éves korunk között. A régi időkben úgy gondolták az emberek, hogy ilyenkor már elég bölcsek vagyunk, erre a felfogásra vezethető vissza az elnevezés.

Az más kérdés, hogy sokan úgy érzik, a bölcsességfog gyakran minden, csak nem éppen bölcs.

Hogy miért van ez? Azért, mert a legkésőbb előtörő, gyakran kellemetlenségeket, fájdalmat és panaszokat okozó 8-as valójában egy evolúciós csökevény, amelyre a mai embernek nincs is szüksége. A páciensek többsége azt tapasztalja, hogy csak a baj van vele.

A bölcsességfogra egyszerűen nincs szükségünk, és mivel szájüregünk kisebb lett az évezredek során, ezért a 8-asok egyre nehezebben törnek elő. Optimális esetben nem okoznak gondot, de egyre több páciensnél tapasztalunk kellemetlen szövődményeket.

A leggyakoribb panaszok, amik a bölcsességfoggal kapcsolatban előfordulhatnak

Már a bölcsességfog kinövése is okozhat kellemetlen tüneteket (fájdalom, zsibbadás), de az igazán komoly kellemetlenségek akkor kezdődnek, amikor egy előtörésében akadályozott 8-asnál kialakulnak a szövődmények.

A helyhiány és a rossz növekedési irány miatt később is tapasztalhatunk fájdalmat, hiszen a bölcsességfog akár egy ideget is nyomhat, valamint gyulladás is kialakulhat körülötte.

A leggyakoribb panaszok, amik előfordulhatnak:

 • az íny és a fog között tasak jön létre (tele baktériummal),
 • az érintett területen súlyos fertőzés és gyulladás alakulhat ki,
 • duzzadás jelenik meg,
 • fájdalom lép fel,
 • valamint bűzös szájszaggal és szájzárral is járhat a folyamat.

Ha a bölcsességfog teljesen az állcsontban reked, akkor ciszta is kialakulhat körülötte, amely nemcsak erős gyulladáshoz, de az érintett terület csontállományának elveszítéséhez is vezethet.

A fájdalom extrém esetben kisugározhat a fülbe, torokba is, és a nem tökéletes előtörés miatt szuvasodás is hamarabb alakulhat ki az érintett bölcsességfogakban.

Fájdalommentes foghúzás

Van megoldás a fogászati félelemre?

Még most is sok olyan páciens van, aki a régi emlékek vagy a fúró hangja miatt szinte retteg a fogászati kezelésektől, de szerencsére a beavatkozások ma már legfeljebb csak egy kis kellemetlenséggel járnak.

A foghúzás fájdalommentesen is elvégezhető, hiszen az olyan rendelők, mint a CompletDent korszerű helyi érzéstelenítő készítményeket használnak. Az injekció beadását felületi érzéstelenítő gél használatával segítjük, hogy már a szuri se okozzon a szükségesnél nagyobb megterhelést.

Ha pedig betartod a fogorvosi utasításokat, akkor még a komolyabb műtétek utóhatásain is gyorsan túlleszel. Pácienseink többsége ezért a beavatkozások után már szinte csak apróságnak érzi a foghúzást.

Ínyplasztika

Úgy érzi, hogy mosolya nem tökéletes, és a probléma hátterében fogínye formája áll?

Zavarja az úgynevezett ínymosoly, amikor fogínye lenő a fogakra, és elfedi azokat? Vagy épp ellenkezőleg, a visszahúzódott íny miatt súlyos önbizalomhiányban szenved, és nem akarja (nem meri) mosolygással kimutatni, hogy mennyire boldog?

Az ínyplasztika hatékony segítséget nyújthat Önnek, ha szeretné korrigálni fogínye kontúrjának hibáit, és ha kezelni akarja fognyaki ínyvisszahúzódását.

Mi az ínymosoly?

Gummy smile, vagyis ínymosoly a neve annak az állapotnak, amikor mosolygáskor vagy beszédkor a felső fogak feletti íny láthatóvá válik. Az ínymosoly esztétikailag zavaró tényező, és sokan szenvednek tőle.

A háttérben ugyanakkor ritkán áll fogászati probléma, sokkal inkább

 • a csont és a fogak nem ideális helyzete,
 • az ajak nem megfelelő mérete
 • vagy a túlságosan vastag íny okolható érte.

A kezelési lehetőségeket a kiváltó ok határozza meg, és az ínyplasztika mellett szóba jöhet az ajak lézeres áthelyezése, fogszabályozás vagy egyéb mikrosebészeti megoldás.

Ciszta kezelés

Létezik olyan fogászati probléma, amely nem feltétlenül okoz látványos tüneteket, mégis súlyos szövődményekhez vezet, ha nem fedezik fel időben?

A fogorvosokat csak fogfájáskor felkereső pácienseknek rossz hírünk van: sajnos létezik, sőt, nem csak egy ilyenről tudunk. A fogágybetegség mellett ugyanis a ciszta is képes arra, hogy elbújva az állcsontunkban, gyakran fájdalom nélkül fejlődjön és növekedjen.

Minél később vesznek észre a fogorvosok egy ilyen szájüregi cisztát, annál nagyobb az esélye annak, hogy az kellemetlen, nehezen gyógyítható következményeket okoz.

Kapcsolat ZAPIER

Ne késlekedjen, foglaljon időpontot a CompletDenthez!

Töltse ki az űrlapot és megígérjük, hogy munkanapokon 12 órán belül visszahívjuk Önt!

Kapcsolat ZAPIER